Ogled časopisa na spletu. Prijava na #MMCteden.
11.-17. avgust

1na1

Vremenski opazovalec na Kredarici: "Včasih tako noter padem, da pozabim, koliko dni sem že tu gor"

Najviše ležeča meteorološka postaja deluje od leta 1954

"Delo vremenskega opazovalca na Kredarici je tako nestanovitno, kot je vreme samo. Če je vreme lepo, je tu tisočkrat lepše kot v dolini, če je pa slabo, je pa tisočkrat slabše," pravi vremenski ...

Ifriqiyya Electrique ali kako deluje adorcizem za današnje dni

" Ljudje vse od tunizijske puščave Djerid do ibiških diskotek in moskovskih rock klubov imajo enako potrebo po samopozabi, " je po mnogih letih muziciranja in koncertiranja prepričan François ...

Poglobljeno

Marjan Šarec je s 55 glasovi izvoljen za predsednika vlade

Šarec: Vlada ni stabilna zaradi števila strank, temveč zaradi ljudi na funkcijah

Poslanci so s 55 glasovi za in 31 proti Marjana Šarca potrdili za devetega predsednika slovenske vlade. "Vse svoje moči bom usmeril v to, da bo dobro za vse," je povedal po prisegi.

Česen in Stražar na sedemtisočaku Latoku spisala zgodovino

Slovenca Aleš Česen in Luka Stražar ter Britanec Tom Livingstone so šele drugi v zgodovini, ki so osvojili vrh Latoka, in prvi, ki so na 7145 metrov visoki pakistanski vrh priplezali s severne strani.

Kormoran: Nizozemska jih "izvaža", na Bavarskem streljajo - 10.000 letno

Slovenija trenutno odstreli 139 kormoranov letno, kar je po navedbah ribičev premalo, saj povzročajo ogromno škodo populaciji rib in ribiškemu turizmu.

Proti peklenski vročini Sonca, bližje kot kdaj koli prej, najhitreje v zgodovini

Ameriška vesoljska agencija je izstrelila Sončevo sondo Parker, ki bo šla v neposredno bližino Sonca. Podrla bo tudi hitrostni rekord s kar 700.000 kilometri na uro.

Okoljsko sprejemljiva sežigalnica ne prinaša dobička

"Odpadek mora biti drag, sicer se jih ne bomo nikoli rešili," meni ekolog in aktivist Uroš Macerl, ki v novih kapacitetah za sežiganje odpadkov v Sloveniji v nasprotju z ministrstvom za okolje in ...

Mount Everest – najvišje ležeče smetišče na svetu

Ko se alpinisti vzpenjajo na Mount Everest, skrb za okolje očitno ni v njihovih mislih.

"Ne pusti se povoziti barabam": feminizem, preroškost in odpor Dekline zgodbe

Dvajseto stoletje nas je naučilo, da ekstremizem ne trati časa s subtilnostjo – in ena najodmevnejših nadaljevank zadnjih let prav gotovo ne premore subtilnosti.

Pawel Pawlikowski: "V tujini nisi nikoli tako duhovit in samozavesten, kot si doma"

Letošnji sarajevski festival svojih adutov ne hrani za konec: celotedenski filmski maraton se je začel s preciznim, v Cannesu za najboljšo režijo nagrajenim celovečernim filmom Hladna vojna.

"Govoriti resnico je kar naenkrat postalo 'protisrbsko' dejanje"

Če bi si upali že vnaprej napovedati zmagovalca paradne sekcije sarajevskega festivala, kategorije igranih celovečercev, bi po petih festivalskih dneh stavili na Tovor ( Teret ) srbskega režiserja ...

Mnenje

Filmska recenzija: Prenovljeni Marvin

Glavnemu protagonistu Marvinu so všeč fantje. Moški.

Francoski film Prenovljeni Marvin – dobesedni prevod bi se lahko glasil tudi Marvin ali lepo izobraževanje, kar za samo zgodbo nikakor ni čisto nebistveno – je kljub dokaj velikemu številu različnih ...

Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov

Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.

Sproščeno

Rebula – obraz Vipavske doline

Priložnost za dvig samozavesti vipavskih vinarjev

"Ženske v vipavskih vinogradih so redka pasma. Ko sva začenjala z vinogradništvom, me je soseda vprašala – a veste, da ste v Kamnjah edina ženska, ki gre v vinograd," pravi vipavska vinogradnica Ivi ...

Iain iz Glasgowa v 30 letih izpustil samo tri tekme svojega kluba

Navijači Rangersov imajo letos pestro poletje. Bili so v Skopju, bili so v Osijeku in bili so v Mariboru. Čez dva tedna bodo v Ufi.

Simbol za skodelico kave v vozilu vam lahko reši življenje

Proti zaspanosti ne pomaga kemija, ampak zgolj in samo spanje. Počitek, pa čeprav samo za 15 minut na voznikovem sedežu.

Foto: "Za njenim veličastnim pevskim glasom je bil glas gibanja za človekove pravice"

Vest o smrti Arethe Franklin odmeva po vsem svetu, kraljici soula se poklanjajo njeni oboževalci, politiki in pevkini stanovski kolegi pa so si enotni, da je s svojo glasbo dala izjemen pečat kulturi.

Madonna, drzna kraljica popa, pri 60. še ne počiva

Madonna, ameriška kraljica popa, praznuje 60. rojstni dan.

Video: Kanal gostil tradicionalne skoke v Sočo

Kanal ob Soči je bil znova prizorišče že tradicionalne prireditve skoki z mostu, ki je ena od bolj odmevnih vsakoletnih popestritev turistične ponudbe v Posočju.

Posebna izdaja

Katera vprašanja si lahko petdeset let pozneje še dostojno postavimo?
Spomini Cirila Baškoviča
10 let, odkar Maribor v Evropi ni zadnji slovenski klub
562. del rubrike Športni SOS
Foto: Zasadili so ideje, zrasel je koruzni labirint
Zanimiva novost na Dravskem Dvoru pri Mariboru
Saving Slovenia’s’ Musical Heritage
Slovenia Revealed

7D na 4D

Nagovor Marjana Šarca
Gostimo novega predsednika vlade
Genova: Kdo je kriv za (ne)vzdrževanje objektov?
Uspešni Slovenci v tujini

Sledite nam

MMC
MMC Kultura
MMC Zabava
 
MMC Šport
MMC Moja generacija
MMC English
To sporočilo ste prejeli, ker ste se naročili na tedenski e-časopis. Za odjavo kliknite tukaj. Če imate težave pri odjavi, pošljite e-sporočilo na: mmc@rtvslo.si
Na RTV Slovenija se zavedamo odgovornosti ravnanja z osebnimi podatki. Vse osebne podatke obdelujemo skrbno, zbirke osebnih podatkov vodimo, hranimo in nadzorujemo v skladu s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP). Več o obdelavi vaših osebnih podatkov, varovanju zasebnosti in vaših pravicah si lahko preberete tukaj.