Ogled časopisa na spletu. Prijava na #MMCteden.
2. - 9. sept

1na1

Antifa in Alt-right, dva obraza skrajnosti ali odraz gnijočega sistema?

Intervju s filozofom dr. Crestonom Davisom

V zadnjem času se veliko opleta z izrazoma Antifà in Alt-right. Uporabljata se tako za relativizacijo določenih oblik nasilja kot tudi za diskreditacijo posameznikov in skupin.

Maja Vardjan, BIO 25: Vse, kar nas obdaja, je oblikovano, celo narava

Bienale industrijskega oblikovanja je prerasel svoje območje udobja, "ušel" iz muzejskih soban in se približal ljudem, med seboj povezuje na prvi pogled nezdružljive svetove in nam pomaga osmisliti ...

"Ženska, ki piše o ženskah, ima še vedno negativno konotacijo"

"Ko govorimo o zahodnem svetu, se zdi, da je agresivni odpor proti feminizmu posledica nasprotovanja moških na vplivnih položajih, da bi se odrekli ekonomski in s tem spolni moči: morda lahko s tem ...

Babić: Upam, da bomo pravi, ko bo šlo "za denar"

"Draž letošnje sezone je, da so vsa tekmovanja zelo izenačena. Mogoča sta tako uspeh kot tudi neuspeh," pravi Željko Babić, novi trener rokometašev Gorenja Velenja, ki si po "sušnih" letih spet ...

Hiškarija: kjer so zvezki Slavci, krede Brede in ristanc Rič doma

Prvi izdelek Hiškarije, pod streho katere ustvarja Zala Pavšek, je bila stenska ura, ki je nastala za sinovo rojstnodnevno darilo, saj na trgu ni našla izdelka, ki bi bil lep, funkcionalen in ...

Poglobljeno

Drugi tir v infografiki: Po 10 vladah in 16 različicah se bo vprašalo še ljudstvo

Pred referendumom o drugem tiru

Ali potrebujemo drugi železniški tir Divača—Koper ali ne? Koliko denarja odšteti za gradnjo? Kje naj poteka trasa? Naj bo proga eno- ali dvotirna?

Število samomorov v Sloveniji, tako kot v številnih razvitih državah, upada

Leto 2016 je bilo spodbudno tudi na področju preprečevanja samomorov.

Konec učbeniških skladov? Stroka je za.

Vsi šolarji naj dobijo učbenike v trajno last in ne v izposojo, pozivajo v nekaterih društvih pedagoške stroke.

Varuh: Razmere na varovanih oddelkih za osebe z duševno motnjo postajajo nevzdržne

Varuh človekovih pravic v posebnem poročilu opozarja na kršitve pravic osebam z duševno motnjo pri njihovi neprostovoljni nastanitvi in obravnavi v varovanih oddelkih socialnovarstvenih zavodov.

Voda na bližnjih eksoplanetih? Vse bolj obetaven sistem TRAPPIST-1.

V sosednjem sistemu TRAPPIST-1 je sedem kamnitih, približno kot Zemlja velikih planetov. Vsi so ravno prav oddaljeni od zvezde, da je na njih mogoč obstoj tekoče vode.

Deset milijard dreves za izničenje ameriškega ogljičnega onesnaženja

Trije pobudniki in množica donatorjev z vsega sveta želijo s projektom zasajanja Trumpovega gozda do leta 2025 izničiti negativne posledice okoljske politike ameriškega predsednika.

J. Marion Sims - oče moderne ginekologije, ki je veščine brusil na sužnjah

V luči vse glasnejših pozivov v ZDA po odstranitvi kipov konfederacijskih generalov se pojavljajo tudi pozivi po odstranitvi kipov dr. Jamesa Mariona Simsa, znanega kot "očeta moderne ginekologije".

Košarkar naj bo ali zakaj so športne zgodbe tako zanimive za mlade

Fantazijski svet Primoža Suhodolčana je prišel še na velika platna.

Benetke: "Avtentično" izganjanje hudiča v dokumentarcu Hudič in oče Amorth

Ameriškemu režiserju Williamu Friedkinu je vatikanska cerkev kot prvemu v zgodovini dovolila posneti resnično seanso izganjanja hudiča, te posnetke pa je zdaj pretvoril v dokumentarni film Hudič in ...

Ključni razlog za nakup avtomobila niso več "konji" pod motornim pokrovom

Premium izdelki ob višji ceni prinašajo tudi večje dobičke. Premium proizvajalci vozil so tudi krizo, ki je prizadela avtomobilsko industrijo, preživeli z najmanj praskami.

Naslednja misija (ne)mogoče: osvojiti Wembley

Slovenski nogometaši v boju za dodatne kvalifikacije usode nimajo več izključno v svojih nogah, Slovaki in Škoti pač.

Kokoškov se zaveda, da ena tekma lahko spremeni celo sliko prvenstva

"Tudi v nadaljevanju mora biti pristop enak. Boriti se moramo kot levi," je za osmino finala, ko se bodo slovenski košarkarji pomerili z Ukrajino, napovedal selektor Igor Kokoškov.

Murić: Evropi smo pokazali, da z nami ne bo "heca"

Sedi, pet! Skupinski del v Helsinkih je za oceno odlično. S peto zaporedno zmago je Slovenija izenačila svoj najdaljši zmagoviti niz na evropskih prvenstvih v košarki.

Na parketu ni prijateljev ali bratov - Prepelič "naredil, kar je dobro za ekipo"

"Samozavest je ogromna. S takšno igro, kot jo kažemo trenutno, in s takima Dragićem in Dončićem je samo nebo meja," je ob koncu skupinskega dela EuroBasketa povedal Klemen Prepelič.

Mnenje

Krhko ravnotežje

Kolumna Tanje Starič

Borut Pahor je z zdaj že znamenito fotografijo, na kateri v predsedniški obleki prepričljivo lovi ravnotežje na supu, odprl letošnjo volilno tekmo.

Čakanje na Merklovo

V Evropski uniji ta čas vlada zatišje Že v zadnjih mesecih pred poletnimi počitnicami se je zdelo, da se države ne prepirajo med sabo na glas o tem, katera ima bolj prav pri ravnanju z begunci ali ...

Tudi če niste kuhar, ste lahko v svojem domu zvezda

Prišla je jesen, otroci se vračajo v šolske klopi, narava počasi spreminja podobo in gozd se polni z jesenskimi dobrotami.

Kdo sploh še potrebuje pravljice?

Pravljice so na prvi pogled povsem nedolžne in marsikdo jih pomete v isti koš z otročarijami, izmišljotinami in drugimi nepomembnostmi. Vendar videz seveda vara.

Poslušamo: Bjørn Torske & Prins Thomas - Square One

Medtem ko je Prins Thomas šele predlani edinkrat nastopil na naših tleh, je Bjørn Torske v precej oddaljeni preteklosti že dvakrat razgibaval na slovenskih plesiščih, pred kratkim pa sta ustvarila ...

Filmska recenzija: Annabelle - Stvarjenje

Niso samo filmi o superjunakih tisti, ki se povezujejo v neobvladljive konglomerate prepletenih "vesolj".

Filmska recenzija: Voznik

Voznik , na pol ironičen akcioner o roparskem podvigu, je glasbeni film na čisto drugačen način od lanske sladkobnosti Dežele La La.

Sproščeno

Plaže Algarveja: Dih jemljejo zaradi lepote, včasih pa tudi mrzle vode

Z najemom vozila so skriti kotički zelo lahko dostopni

Jug Portugalske je odlična izbira za vse, ki se želijo napajati lepot narave, kopati v krasnem morju in se izogniti hudi vročini.

Vsi odtenki rebule ali kako se tujcem trži vino

Počasi se ponavljamo, a treba je priznati, da so Brici resnično mojstri v samopromociji, kar so spet dokazali z dogodkom, ki je v Vipolže pritegnil nekatera največja imena med vinskimi poznavalci.

Dežela dveh svetih mošej želi spodbuditi turizem na račun romarjev

Mošejo v Meki na leto obišče na milijone muslimanskih romarjev, toda v oči bodejo skoraj prazni hoteli v njeni neposredni bližini. Gre za neizkoriščeno turistično priložnost Savdske Arabije.

Foto: Brezkompromisno, Princess Nokia

Princess Nokia je ena tistih performerk, ki ostaja zvesta svojim besedam in dejanjem. Ne zapravlja časa in ne zapravlja prav nič energije z ovinkarjenjem.

Foto: 15 tekmovalk, ki se bodo pomerile za naziv mis Slovenije

Maja Taradi se bo kmalu poslovila od krone najlepše v deželi na sončni strani Alp. 15 tekmovalk se bo v soboto na Gospodarskem razstavišču pomerilo za laskavi naziv mis Slovenije.

Foto: Zvezde v Benetkah - od Clooneyjev do Carreyja

Beneški filmski festival, ki se bo sklenil v soboto, je tudi v 74. izdaji ponudil dobršno mero zvezdniškega blišča: veliko pozornosti na rdeči preprogi so pritegnili slavni pari.

Posebna izdaja

Goran Dragić: od nogometaša do kapetana košarkarske reprezentance
Podkast Številke (107)
Predsednik Jimmy, Izraelci in ponoreli avtobus
Popotniški dnevnik Jana Konečnika, 11. del
Iz zasebnih arhivov: Pesmi poletja 1967
Iz arhiva Andreja Mraka
An Ancient Rite of Passage
Slovenia Revealed

7D na 4D

Globus
Pogovora z Boštjanom Cesarjem in Srečkom Katancem
Zbogom počitniški domovi
Radio GA - GA

Sledite nam

MMC
MMC Kultura
MMC Zabava
 
MMC Šport
MMC Moja generacija
MMC English
To sporočilo ste prejeli, ker ste se naročili na tedenski e-časopis. Za odjavo kliknite tukaj. Če imate težave pri odjavi, pošljite e-sporočilo na: mmc@rtvslo.si
Na RTV Slovenija se zavedamo odgovornosti ravnanja z osebnimi podatki. Vse osebne podatke obdelujemo skrbno, zbirke osebnih podatkov vodimo, hranimo in nadzorujemo v skladu s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP). Več o obdelavi vaših osebnih podatkov, varovanju zasebnosti in vaših pravicah si lahko preberete tukaj.