Ogled časopisa na spletu. Prijava na #MMCteden.
22.-28. julij

1na1

Bo ljubljanska univerza premaknila ustanovno letnico za več kot 200 let?

"Univerzitetni mlini so počasni, skoraj kot papeški"

Premik ustanovne letnice na leto 1704 bi ljubljanski univerzi močno popravil ugled in njene možnosti razvoja, je v intervjuju za MMC dejal fizik in zgodovinar Stanislav Južnič.

Kako "posoditi" oči slepim in slabovidnim

Vsak lastnik pametnega telefona lahko slepim in slabovidnim pomaga prek danske aplikacije Be My Eyes. Ta prenaša videoklice med slepimi in prostovoljci, ki "posodijo oči", ko je to potrebno.

"Glasbeniki smo za prebivalce Malija kdaj tudi novinarji."

Zakaj glasbeniki v Maliju niso vedno "zgolj" glasbeniki in kakšna je družinska zgodba, povezana s plemenom vojakov na eni in z glasbo na drugi strani, v intervjuju pred koncertom na blejskem ...

Dare Acoustic: Na začetku moraš nekoga ali nekaj posnemati

Glasbenik, ki ga najverjetneje poznate predvsem po skladbi Moj cukr , je pred dnevi izdal novi singel, s katerim napoveduje nov material – Rjav uč , ki morda zveni malenkost drugače, kot smo pri ...

Čančar: Nabor je za menoj, zdaj so misli povsem usmerjene v reprezentanco

Devet let je minilo, odkar je bil Slovenec nazadnje izbran na naboru Lige NBA. Takrat je bil to Goran Dragić, letos se je Denver odločil za Vlatka Čančarja, oba pa sta zdajšnja reprezentanta.

Poglobljeno

Alkotesti in hitri testi na droge: (Ne)zanesljivost preizkusov pod drobnogledom

Visoka cena krvnih testov

"Gospod, boste pihali?" Z alkotestom se je srečala že večina voznikov, v zadnjih letih pa nekateri tudi s hitrim testom na prisotnost drog. Toda, kako zanesljivi so ti?

Epigenetika: od staršev podedujemo več kot le gene

Smo več kot zgolj vsota svojih genov.

Na Norveškem so vse plače javne - transparentnost ali "finančna pornografija"?

Norvežani lahko vse od sredine 19. stoletja v vsakem trenutku natančno vidijo, kakšne prihodke ima in koliko davkov plačuje njihov sosed, sodelavec, športni zvezdnik ali član kraljeve družine.

Nada iz Somalije je ostala brez vsega, a ne brez upanja

Nada Hassan se je januarja iz okolice mesta Burao na vzhodu Somalije v obupanem poskusu za preživetje odpravila na šest tednov trajajočo pot, da bi rešila svojo družino.

Ob smrti Chestra Benningtona: Neznosna teža demonov

"Nekaj je v meni, ki me vleče pod površje/Me požira, bega/To pomanjkanje samonadzora, za katerega se bojim, da se ne bo nikdar končalo," poje Chester Bennington v Crawling.

Starši pogosto krivi za slabost otrok v vozilu

Slabost med vožnjo je pogostejša pri otrocih kot pri odraslih, mogoče pa jo je preprečiti. Zanjo so pogosto krivi starši, ki za daljše poti izbirajo popolnoma neprimerno hrano in pijačo.

Visoke temperature in razbeljen avtomobil velika nevarnost za vožnjo

Letošnje avtomobilsko poletje zaznamujejo vročina, gneča na cestah in žal tudi tragične nesreče.

Mariborčani obžalovali, da niso zadeli večkrat, a napredovanje je blizu

Najboljši strelec v zgodovini Maribora je znova potrdil, da je najboljši na velikih tekmah. Marcos Tavares je sinoči na 429. tekmi dosegel 165. gol, že 19. v kvalifikacijah evropskih pokalov.

Rudonja potrdil, da bo ta teden podpisal še Vombergar

"Pristop je drugačen, več je energije in želje po zmagi, to ste lahko slišali tudi v slačilnici. Ekipa živi in se bori skupaj, to je naša največja zmaga," je po drugi zaporedni zmagi Olimpije na ...

Sanjsko moštvo – najdominantnejša zasedba v zgodovini ekipnih športov

Ko sanje postanejo resničnost, bi lahko zapisali za olimpijske igre leta 1992, ko je v Barceloni na parket stopila košarkarska reprezentanca ZDA, edini pravi Dream Team.

Izjemna zmaga Rubleva napoved pohoda nove teniške generacije

Naslednja teniška generacija trka na velika vrata. V Umagu je Andrej Rublev spisal neverjetno zgodbo. Izpadel je v kvalifikacijah, nato pa kot srečni poraženec osvojil prvi turnir ATP v karieri.

Mnenje

Filmska recenzija: Dunkirk

Sofisticirana sestavljanka, ki išče večjo sliko, ne zgodb posameznikov

Christopher Nolan je eden redkih režiserjev, ki so si izbojevali tisti tako želeni prostorček na presečišču visokoproračunskega, mainstream spektakla in avtorskega filma, ki ga stroka resno upošteva.

Filmska recenzija: Bravo!

Odkar se je ob izteku 50. let dvignil in v takratno zaspano obalo pokrajine filma silovito treščil francoski novi val, se je v diskurzu o filmski ustvarjalnosti udomačila podoba tega vodnega fenomena.

Poslušamo: Mihajlov Trio - Redemption & Submission

Presneto dobro mu gre, pa čeprav je le Počasen vlak. Velenjski trio zveni zavzeto in tehnično brezhibno.

Sproščeno

Foto: Hrupen začetek MetalDays - po nevihti še Marilyn Manson

Organizatorji prešteli okrog 9.000 obiskovalcev

Po koncertu pred desetletjem v ljubljanskih Križankah je ameriški kontroverzni glasbeni zvezdnik Marilyn Manson v ponedeljek spet nastopil na slovenskih tleh.

Očka vloger: "Pred kamero smo vedno pristni." Kmalu še v porodni sobi?

"Smo povprečna slovenska 'familija' in tukaj se marsikdo najde. Moj stil pisanja oziroma snemanja je preprost, z njim se lahko vsak poistoveti."

Foto: Po Bohinjskem jezeru zaplul šestmetrski deblak

Potem ko je osvojil številne vrhove, se je Stane Klemenc lotil novega izziva - izdelave šest metrov dolgega in okoli 200 kg težkega deblaka, ki je doživel premierno plovbo.

Zmagovalec Navidezne dirke na Touru pogrešal prave boje

Filip Tomšič, ki prihaja iz športne družine, ni pa ravno navdušen kolesar, je zmagovalec igre Navidezna dirka, ki je še popestrila tritedenski vrvež, povezan z Dirko po Franciji.

Foto/video: Na mivki na Kongresnem trgu je bilo fino

Ljubljana je od četrtka do sobote na plaži sredi mesta oziroma 520 tonah mivke gostila močen mednarodni turnir v odbojki na mivki, ki je navdušil tekmovalce in številne gledalce na Kongresnem trgu.

Michael Phelps proti morskemu psu - gledalci ogorčeni nad "TV-nategom"

Ena odmevnejših novic tedna je bil težko pričakovani spopad ameriškega plavalnega asa Michaela Phelpsa z velikim belim morskim psom.

Posebna izdaja

"Za 80 pesov me lahko tudi bolje spoznaš"
Popotniški dnevnik Jana Konečnika: 5. del
In memoriam Breda Kovič
(1930–2017)
Carmen manet: "Želeli smo si le, da Slovenijo predstavimo v najlepši luči"
Klepet s pevkama iz zmagovalnega zbora
Mariboru v Evropi največkrat sodili Nemci
455. del rubrike Športni SOS

7D na 4D

Evrovizijski zbor leta 2017, prenos iz Rige
Izhod iz pekla heroina
Žoga je okrogla: Tour de France 2017
Vrhunci 104. Dirke po Franciji

Sledite nam

MMC
MMC Kultura
MMC Zabava
 
MMC Šport
MMC Moja generacija
MMC English
To sporočilo ste prejeli, ker ste se naročili na tedenski e-časopis. Za odjavo kliknite tukaj. Če imate težave pri odjavi, pošljite e-sporočilo na: mmc@rtvslo.si
Na RTV Slovenija se zavedamo odgovornosti ravnanja z osebnimi podatki. Vse osebne podatke obdelujemo skrbno, zbirke osebnih podatkov vodimo, hranimo in nadzorujemo v skladu s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP). Več o obdelavi vaših osebnih podatkov, varovanju zasebnosti in vaših pravicah si lahko preberete tukaj.